Biraz  Müzik dinlemeye ne dersiniz
Sanat Muziği
Oyun Havaları
Sezen Aksu
Realplayer gerekli

SwissBanner Link ExchangeSwissBanner Link Exchange
SwissBanner Link Exchange

MFA -Vatandaslik



MFA -Vatandaslik
MFA - Dogum
MFA - Evlenme
MFA- Evlat Edinme
MFA- Ölüm / Tereke
MFA - Askerlik
MFA -. Pasaport
MFA - Noterlik

İçerik
İsviçre
EVLILIK ISLEMLERI
PASAPORT
NÜFUS İŞLEMLERİ
NOTERLIK ISLEMLERI
Askerlik
ÇİFTE VATANDAŞLIK
VATANDASLAR
Vize uygulamalari
Tüm Dünya

VIII. Vatandaslik Islemleri



VIII. VATANDASLIK ISLEMLERI

403 Sayili Türk Vatandasligi Kanunu'na göre vatandasliga alinmak isteyen yabancilar, asagida belirtilen niteliklerin hepsine haiz iseler Bakanlar Kurulu karari ile Türk vatandasligina alinabilirler. Ancak bu sartlari tamamen tasimis olmak vatandasliga alinmak için basvuran kisiye kesin bir hak bahsetmez. Devletin egemenlik hakkini ilgilendirdiginden alinip alinmamasi Bakanlar Kurulu'nun takdirine baglidir.

Vatandasliga alinmada aranan nitelikler sunlardir:

1- Resit olmak.

2- Müracaat tarihinden geriye dogru Türkiye'de (5) bes yil ikamet etmis olmak. Bundan kasit, bes yil içinde toplam 6 aydan fazla Türkiye disinda bulunmamaktir.

3- Türkiye'de yerlesmeye karar verdigini, tasinmaz mal edinmek, evlenme, ticaret ve is merkezini baska memleketten Türkiye'ye nakletmek, sermaye yatirimi yapmak gibi davranislarla teyit etmis olmak.

4- Iyi ahlak sahibi olmak.

5- Saglikli olmak.

6- Türkçeyi en az meramini anlatacak kadar konusabilmek ve söyleneni anlamak.

7- Iyi bir gelire veya meslege sahip olmak.

Gerekli Belgeler

1- Form-Dilekçe

2- Hangi devlet vatandasi oldugunu gösteren (pasaport, kimlik, dogum belgesi, nüfus kayit örnegi vs.) herhangi bir belgenin Türkçeye çevrilmis onayli örnegi. Vatansiz ise, hangi tarihte ve ne sebeple vatansiz kalindigini gösteren belge, ve varsa bu tarihten önceki uyrukluklarini gösteren resmi belge.

3- Dogum belgesi ve fotokopileri, hangi tarihten beri Türkiye'de bulundugunu ve Türkiye'nin nerelerinde ikamet ettigini ve ne gibi islerle mesgul oldugunu belirten dilekçe. Türkiye'ye ilk geldigi tarihten itibaren yurtdisina kaç defa ve ne maksatla çiktigi ve bu gidislerinde disarida kalis süresinin toplamini gösteren belgeler. (Pasaportun fotokopisi ve yetkili Türk makamlarinca verilmis oturma müsade belgelerinin hepsi.)

4- Evli ise, esinin ve varsa resit olmayan çocuklarin kimliklerini ve aile baglarini kanitlayan resmi belgelerin (evlilik cüzdani veya evlilik belgesi, çocuklarin dogum belgeleri) ile tercümeleri.

5- Esi veya yakinlari T.C. vatandasi iseler, nüfus cüzdani fotokopileri ve Türkiye adresleri.

6- Gelir ve geçim durumunu gösteren resmi bir belge (Isveren veya ABD makamlarinca verilen)

7-Türkçe konusma belgesi. (Konsolosluk subesince düzenlenecektir.)

8- 6 (alti) adet son 1 (bir) ay içinde çekilmis renkli resim

Önemli Açiklama

(1)- Konsolosluk subesince birer adet verilen formlar çogaltildiktan sonra dolma kalem veya daktilo ile doldurulacaktir. Doldurulduktan sonra fotokopisi çekilerek çogaltilan formlar isleme konulmayacaktir.

(2)- 18 yasindan büyük olan basvuru sahiplerinin, basvurularini kendilerinin yapmalari gerekmektedir.

403 sayili Türk Vatandasligi Kanunu'nun 8.nci maddesi uyarinca herhangi bir nedenle Türk vatandasligini kaybetmis olup da, yeniden vatandasligimiza alinmak isteyen kisiler sadece;

1- Türk vatandasligini hangi tarihte ve ne sebeple kaybettiklerini, biliniyor ise dosya numaralarini,

2- Halen hangi ülkenin vatandasi olduklarini,

3- Eger Türk vatandasligini kaybettikten sonra medeni hallerinde bir degisiklik olmus ise, buna ait belgelerin de eklendigi bir dilekçe ile müracaatlari yeterli olmaktadir.

Yukarida belirtilen belgelerin disinda herhangi bir evraka ihtiyaç bulunmamaktadir.

Düzenlenecek dosyalar Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü'ne gönderilmekte olup, islemler yaklasik bir yil içinde sonuçlanmaktadir. Içisleri Bakanligi'ndan gönderilen talebin sonucu Konsolosluk subesince ilgili sahsa teblig edilecektir.

(ABD'deki Türk Vatandaslari için)

403 sayili Türk Vatandasligi Kanununda degisiklik yapan 13.02.1981 tarih ve 2383 sayili Kanunla degisik 22. maddesi uyarinca, izin almaksizin kendi istekleri ile yabanci bir devlet vatandasligini kazanmis vatandaslarimizin bu durumlarinin tesbitinden önce kendiliklerinden bildirmeleri halinde Türk vatandasligini da korumalarina, yani çifte vatandas olmalarina izin verilmektedir.

Konsolosluk subesine verilecek asagida adigeçen belgeler, degerlendirilmek üzere T.C. Içisleri Bakanligi Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügüne gönderilmekte ve sonuçlanmasi için ortalama 2 (iki) yil gerekmektedir.

Basvuru sonucu, takip etmeye gerek kalmadan Konsolosluk subesince yazili olarak bildirilecektir. Bu nedenle, müracaattan sonra meydana gelecek adres degisikliklerinden Konsolosluk subesinin haberdar edilmesi gerekmektedir.

Gerekli Belgeler

1. Iki adet dilekçe (Form-C)

2. Nüfus cüzdani (yeni tip)

3. A.B.D. vatandaslik belgesinin asli.

4. Erkekler için, var ise askerlik durumunu gösterir belge.

5. T.C. makamlarinca verilmis evlilik cüzdaninin asli.

6. Henüz rüstünü ispat etmemis ancak, baba veya analari ile birlikte yabanci devlet vatandasligini kazanmis bulunan çocuklarinin nüfus cüzdanlari, A.B.D. vatandaslik belgeleri veya ABD pasaportlari ile dörder adet son üç ay içinde ön cepheden çekilmis renkli vesikalik fotograflari.

7. Altinci maddeye ek olarak, 15-18 yas arasindaki çocuklarin baba veya analarina bagli olarak islem görmek isteyip istemediklerine iliskin dilekçeleri.

8. Her müracaatçinin (4) dört'er adet son üç ay içinde ön cepheden çekilmis, renkli vesikalik resmi.

403 sayili Türk Vatandasligi Kanunu'nun 20.maddesi uyarinca Türk vatandasligi'ndan çikma, asagidaki sartlarla, Bakanlar Kurulu'nun iznine baglidir.

a) Mümeyyiz ve resit olmak,

b) Herhangi bir nedenle yabanci devlet vatandasligini kazanmis olmak veya baska bir devlet vatandasligini kazanacagina iliskin inandirici belirtiler bulunmak,

Gerekli Belgeler

1) 2 adet dilekçe (Form-A)(Form-B)

2) Nüfus cüzdaninin asli

3) ABD vatandaslik belgesinin asli veya vatandasliga alinacagini gösterir belgenin asli

4) 4 adet son 1 ay içinde çekilmis vesikalik resim

5) Rüstünü ispat etmemis ancak, 15 yasindan büyük çocuklari bulunanlarin, bu çocuklarin vatandasliga kabul teminat belgesinde belirtilmis ise, baba yada analarina bagli olarak haklarinda islem yapilmasini isteyip istemediklerine iliskin muvafakat dilekçeleri.

6) Iade zarfi (en az certified olarak) 403 sayili Türk Vatandasligi Kanunu'nun 22. maddesi uyarinca Türk vatandasligini muhafaza kaydiyla Türk vatandasligindan çikma izni basvurusunda bulunanlar;

Türk Vatandasligindan Ayrilarak Alman Vatandasligina Geçme Izni

(Almanya için)

Alman vatandasligina geçmek üzere Türk vatandasligindan izinli olarak ayrilmak isteyen vatandaslarimizin basvurularini asagidaki belgelerle birlikte yapmalari gerekmektedir:

a. Alman vatandasligini iktisap için güvence belgesi (Einbürgerungszusicherung)

b. Nüfus cüzdaninin 2 adet fotokopisi (18 yasindan büyükler için)

c. 4 adet fotograf (18 yasindan büyükler için)

d. Baskonsolosluklarimizdan temin edilecek 2 adet matbu dilekçe

e. 15 yasini doldurmus çocuklarin baba veya annelerine bagli olarak Alman

vatandasligina geçmek isteyip istemediklerine dair dilekçe.

f. Ailece basvurularda tüm aile fertlerinin nüfus cüzdanlarinin suretleri. (Asli ibraz edilerek suretler Baskonsolosluklarda yaptirilabilir.)

Yeniden Türk Vatandasligina Geçme (Almanya için)

Istenilen Belgeler:

- Yeniden Türk Vatandasligina geçmek istenildigine dair dilekçe,

- Medeni halinde bir degisiklik olmus ise (evlenme - bosanma gibi) bununla ilgili belge (evlenme cüzdani, mahkeme ilami gibi)

- Alman vatandaslik belgesi (Einburgerungsurkunde)

Önemli !

Vatandaslarimizin Baskonsolosluga gelirken pasaportlarini ve Nüfus cüzdanlarini mutlaka beraberlerinde getirmeleri ve tereddüt halinde önceden Baskonsoloslugun ilgili subesine telefon ederek yaptiracaklari islemler konusunda bilgi almalari tavsiye olunur

llki, 1298-1320 yillarinda nizamnamelerde "Devlet-i Aliye-i Osmaniye Tezkeresi" olarak adigeçen, 24x34 ebadinda tek yaprak ve eski yazilidir.

Ikincisi, 1928 tarihinde yürürlüge girmis, 32 yaprakli olup, 1928-1929 tarihleri arasinda düzenlenenler eski yazi, daha sonrakiler yeni yazilidir. Içisleri Bakanligi'nin talimatiyla 31.12.1991 tarihinden itibaren yürürlükten kaldirilmis olup, bu tip nüfus cüzdanlariyla yapilacak her türlü resmi islemler geçersiz sayilmaktadir.

Halen kullanilmakta olan Nüfus Hüviyet Cüzdani, 01.06.1976 tarihinde yürürlüge girmis, tek yaprakli olup, kadinlar için sari, erkekler için mavi renklidir.

Nüfus cüzdanlarini bugüne kadar yenilemeyenler hakkinda 3669 Sayili Kanun uyarinca para cezasi uygulanmaktadir.

Nüfus cüzdanlarini yenilemek üzere asagida belirtilen belgelerle birlikte Konsolosluk subesine sahsen veya posta ile müracaat yeterlidir. Bagli bulunulan nüfus müdürlügü ile yapilacak yazismalar sonucunda ilgili sahis adina yeni tip nüfus cüzdani düzenlenmesi mümkün olmaktadir. Islemler yaklasik iki ay sürmektedir. Nüfus cüzdani/cüzdanlari sahsen alinabilecegi gibi adrese posta ile gönderilmesi de mümkündür.

1. Mevcut nüfus cüzdanlari.

2. Nüfus cüzdanini yenilemekte gecikildigi için, ilisik formla birlikte, gecikme bedeli olarak her eski tip nüfus cüzdani için............8.-$

3. Her bir nüfus cüzdani bedeli için...........1.-$

4. 2 adet renkli resim.

  1. Bir adet adresli ve pullari yapistirilmis certified iade zarfi.

(Almanya için)

  1. Mevcut nüfus cüzdani
  2. Çok yaprakli nüfus cüzdaninin yenilenmesinde geç kalindigi için 11 DM (bu miktar Maliye Bakanliginin her yil 1 Ocak itibariyle yeniden degerlendirmesine konudur)
  3. Her yeni nüfus cüzdani için 2 DM (bu miktar da yukarida belirtildigi sekilde ayarlanir)
  4. 2 adet yeni çektirilmis (en geç son bir ay içinde) fotograf
  5. Posta ile islem yapilacaksa 15 DM posta ücreti ve ilgilinin adresinin yazili oldugu pullu zarf (15 DM Türkiye için yapilacak yazismalarda kullanilacaktir)

Mosquito Dance and Drink